- Les previsions mostren que l’actual capacitat de passatgers de l’aeroport de València, 10,5 milions de passatgers, se superarà àmpliament en 2024, podent-se aconseguir els 17,3 milions de passatgers l’any 2030
El president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat, José Vicente Morata, al costat del president de la Generalitat, Carlos Mazón, han presentat hui l’estudi “Impacte econòmic de l’ampliació de l’aeroport de València”, elaborat pels servicis d’estudis de les Cambres de la Comunitat. A la presentació ha assistit l’Alcaldessa de València, Mª José Catalá, i les conselleres de Medi Ambient, Salomé Pradas, i d’Innovació, Nuria Montes, a més de membres del Comité Executiu, Ple i comissions consultives de Cambra València.
Durant la presentació, s’ha posat de manifest que els aeroports són infraestructures essencials per al moviment de persones i per al desenvolupament de zones econòmiques i sectors productius. L’estudi analitza l’evolució del trànsit de passatgers en l’aeroport de València durant l’última dècada. Les dades posen de manifest que s’han superat totes les previsions realitzades pels informes oficials (Plans directors i DAURA 2022-2026), sobre la base de les instal·lacions actuals, acostant-se a nivells de saturació, sent la capacitat de l’aeroport de 10,5 milions de passatgers.
Les previsions realitzades per les Cambres mostren que l’actual capacitat de passatgers de l’aeroport de València, 10,5 milions de passatgers, se superarà àmpliament en 2024, podent-se aconseguir els 17,3 milions de passatgers l’any 2030, en el cas que l’aeroport tinguera una major capacitat i es mantinga les condicions socioeconòmiques actuals.
L’estudi analitza totes les variables socioeconòmiques que afectaran la sostenibilitat del creixent trànsit aeri de passatgers en l’aeroport de València en el mitjà i llarg termini: població estrangera a l’alça, augment continuat de les empreses exportadores regulars, focus creixent d’atracció d’inversions estrangeres (segona CCAA de destí en 2023), elevat dinamisme del turisme estranger i fort posicionament de la Marca València a nivell internacional, entre altres.
Atés que l’actual DAURA 2022-2026 patix de previsions de trànsit molt per davall de la realitat i no planteja cap inversió que supose una ampliació de la capacitat de trànsit, es fa necessari a curt termini l’aprovació i posada en marxa d’una ampliació de l’Aeroport de València, de tal manera que no es limite el nombre de vols i passatgers que transiten per este aeroport i, en definitiva, no limite la capacitat i potencial de desenvolupament de l’economia de la ciutat i de la província de València en el seu conjunt -com a tercera província d’Espanya-.
De realitzar-se esta inversió, l’Aeroport de València podria atendre increments addicionals de trànsit de passatgers que podria superar els 4 milions de passatgers anuals de mitjana en els sis pròxims anys. Un major trànsit de passatgers que generaren major despesa i un impacte econòmic significatiu, no sols en el sector turístic, sinó també en altres sectors productius com la indústria, la distribució comercial o els servicis professionals, amb elevada orientació a l’exterior a la nostra província.
Este major trànsit de passatgers tindria un impacte econòmic en el valor afegit brut de 933 milions d’euros anuals en mitjana en els pròxims 7 anys (fins a 2030), dels quals 620 milions corresponen a la despesa directa realitzada pels turistes (en hotels, restauració, transport, oci i comerç minorista principalment). Esta major activitat generaria més de 17.500 ocupacions de mitjana a l’any fins a 2030, dels quals 13.473 són ocupacions directes generades en les activitats turístiques més beneficiades per un augment del trànsit aeri.