L’especialista en estratègia internacional i economia sostenible, Juan Verde, ha oferit hui una ponència sobre les oportunitats que ofereix l’economia verda en el Fòrum de Desenvolupament Sostenible organitzat per Cambra València amb el finançament del Ivace, que ha reunit experts, líders empresarials, acadèmics i representants de l’administració pública per a abordar els desafiaments i oportunitats que afronta el planeta.
En la seua intervenció, l’ex assessor d’Obama, Juan Verde, ha explicat que “en un món que evoluciona ràpidament cap a la sostenibilitat, les empreses han de comprendre que la inversió en la protecció del planeta i el benestar de les persones és una inversió en el seu propi futur. El model de negoci sostenible -ha afegit- ja no és una opció, és una necessitat. Aquelles empreses que no s’adapten a esta nova realitat podrien quedar-se arrere en la carrera cap a un futur més sostenible i rendible.”
Per a este expert internacional, l’economia verda no és una moda, sinó una realitat inevitable. “Si seguim el flux de capital internacional veiem com els grans fons d’inversió porten huit anys dirigint les seues operacions en sectors mediambientalment responsables. “La sostenibilitat -ha dit- reivindica un nou model empresarial basat en tres pilars: People, Planet, Profit. En altres paraules, la viabilitat econòmica ja no és l’únic factor que entra en joc en este nou escenari mundial.”
Durant la seua intervenció el secretari autonòmic d’Indústria Felipe Carrasco, ha destacat el “paper clau” de les empreses en este procés de canvi “pel seu immens paper transformador no sols de l’economia, sinó també de la societat, dels models de producció i del consum”. En este sentit també ha reconegut el “esforç” que la indústria, en concret sectors com la moda, l’electrònica i la construcció, realitza en la millora contínua de l’eficiència energètica i en la substitució de combustibles. Per a Carrasco la innovació, la investigació, la cooperació i la col·laboració públic-privada cobren gran importància en tot este procés.
Així mateix, ha indicat que la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a través del Ivace, té en el seu full de ruta prioritzar, dins del seu pla de R+D+i Empresarial aquells projectes d’empreses en línia amb el Pacte Verd Europeu i que impulsen mesures com la circularitat, l’ecodisseny, la simbiosi industrial o l’aprofitament i valoració de residus.
Per part seua, el president de Cambra València, José Vicente Morata, ha insistit que no hem d’afrontar la transició cap a la sostenibilitat com un cost afegit per a les nostres empreses, sinó com una gran oportunitat que pot proporcionar múltiples beneficis. “Incorporar-se a la lluita per la sostenibilitat serveix a les empreses per a identificar i evitar riscos; permet al seu torn optimitzar l’ús que fan dels recursos, la qual cosa redunda immediatament en beneficis econòmics; ajuda a impulsar la seua capacitat d’innovació i millora la seua reputació enfront de diferents grups d’interés, com els potencials inversors, l’administració, els clients, els consumidors o els propis empleats”.
En el fòrum, celebrat en el Palau de la Música de València, han participat experts com el director executiu de ECODES, Víctor Viñuales, el director RC-Grup FCC, Javier López-Galiacho i, la divulgadora científica i biòloga, Odile Rodríguez de la Fuente. A més, s’han celebrat taules redones sobre polítiques públiques i paper de l’administració, competències i habilitats per als professionals de la sostenibilitat i comunicació com a palanca per a accelerar la transformació sostenible.