Informe elaborat per Cambra València sobre l’evolució de l’àrea d’influència del Port de València en la internacionalització de les empreses espanyoles.
De l’anàlisi del comportament de l’activitat de la Port de València durant els anys 2019-2022, així com de les províncies destine i procedència de les mercaderies que passen per la seua duana, l’informe conclou:
- Es manté la tendència de diversificació de la procedència (geografia espanyola) de les mercaderies que entren i ixen pel port de València. El pes de les tres primeres províncies (València, Madrid i Castelló) passa del 73% l’any 2000, al 69% en 2019 i al 65% en 2022. Per tant, augmenta l’ús d’esta infraestructura portuària per part de les empreses espanyoles que estan més enllà de la seua hinterland directe.
- En el període analitzat, es manté el dinamisme del comerç exterior de les empreses de Madrid i la cornisa cantàbrica (País Basc i Navarra) a través del port valencià.
- Destaca l’intens creixement del comerç exterior de Galícia i algunes províncies del centre peninsular (Valladolid, Càceres i Badajoz…) via marítima a través de la APV, impulsat per les empreses del sector de l’automòbil (components) i del d’alimentació, tant com exportació com importació.
- El sud peninsular ha mantingut una senda creixent del comerç exterior a través de la APV, especialment les províncies d’Almeria, Cadis i Granada. La indústria agroalimentària ha sigut la major dinamitzadora, sobretot pel notable augment de les importacions procedents de països americans i asiàtics.