Informe elaborat per Cambra València sobre el comerç exterior valencià en 2023 i les perspectives per a 2024.
El comerç exterior de la Comunitat ha retrocedit en 2023, tant en vendes com en compres. Les exportacions van aconseguir els 38.014 milions d’euros, un 3,5 per cent inferior a la xifra de 2022. Respecte a les importacions, van retrocedir un 12 per cent. Les causes són, entre altres, la desacceleració de mercats internacionals com la Xina, l’increment dels costos de producció -que minven la competitivitat dels productes-, la fortalesa de la demanda interna i la incertesa internacional, amb la guerra entre Rússia i Ucraïna o el conflicte entre Israel i Hamas, amb derivades al Mar Roig i el transport marítim.
L’evolució del comerç exterior en 2024 seguirà afectat per la incertesa geopolítica i el fre a la globalització, amb canvis en les cadenes de valor i diversificació de proveïdors.
Quant a les perspectives de les empreses exportadores per a 2024 són optimistes. Així ho reflectix tant l’Enquesta de conjuntura de l’exportació que elabora el Ministeri d’Economia i Comerç, com l’Enquesta de perspectives empresarials de les Cambres de Comerç espanyoles i europees.
La progressiva recuperació del creixement econòmic internacional al llarg del 2024, permetrà la recuperació de les vendes de béns de consum i intermedis, sobretot, durant la segona mitat de l’any.
L’augment dels costos logístics del transport marítim amb la zona d’Àsia, a conseqüència del conflicte del Mar Roig implicarà:
- d’una banda, una nova pressió sobre els preus finals, per al cas de les importacions procedents d’Àsia (ja siguen de productes intermedis o de consum final) i un nou ajust a l’hora de l’aprovisionament, bé via diversificació o per gestió d’estocs.
- d’altra banda, una pèrdua de competitivitat-preu per a les exportacions cap a estos països, a causa del major cost i temps d’arribada. Existix la possibilitat que es produïsca desviació de comerç cap a altres mercats més pròxims.
En conseqüència, és possible que la demanda de semimanufactures, matèries primeres i productes intermedis -sobretot la procedent d’Europa i mercats pròxims- torne a recuperar-se impulsat per l’escurçament de les cadenes de subministrament i la prioritat de la disponibilitat i qualitat del producte enfront del preu.
- Les exportacions agroalimentàries continuaran sent protagonistes en el dinamisme de les indústria exportadora valenciana.
- Les exportacions de vehicles es reduiran pel fet que la planta de Ford només té previst fabricar un vehicle en 2024, a l’espera de dur a terme l’electrificació de la fàbrica i els nous vehicles. Les empreses valencianes proveïdores hauran d’intensificar els seus mercats internacionals per a compensar el mercat nacional.
- La recuperació de les exportacions del sector de la ceràmica (rajoles, fregides i afins) serà lenta i a més llarg termini, a causa de la major competència en els mercats internacionals i la debilitat de la demanda.
Per zones geogràfiques, s’espera que el dinamisme del mercat nord-americà es mantinga en 2024. La major diversificació dels mercats d’exportació es produirà cap a Llatinoamèrica i Àfrica Occidental.
La debilitat dels mercats exteriors no afavorirà la incorporació de noves empreses valencianes a realitzar operacions en l’exterior. Atés que el 93% de les exportacions les realitzen empreses que regularment realitzen vendes en l’exterior, les polítiques de foment de la internacionalització han d’anar dirigides a:
- Consolidar a les empreses en els mercats internacionals, facilitant la seua implantació.
- Fer costat a les empreses exportadores regulars a diversificar tant en mercats com en productes, de tal forma que les faça més resilients davant els canvis i la incertesa en l’escenari internacional.
- Ajudar a les empreses exportadores en els canvis en les seues cadenes de subministrament, de tal forma que faciliten la diversificació i l’eficiència d’estes.
- Establir programes específics de suport per als sectors més afectats per la pèrdua de competitivitat en l’últim any (ceràmica i afins, maquinara, tèxtil, fusta o calçat)