La Cambres de Comerç de la Comunitat lamenten la decisió de l’Administració Estatunidenca de fer un pas arrere en l’orde comercial mundial i establir aranzels indiscrecionales.
Per al president del Consell de Cambres, José Vicente Morata, “L’anunci d’ahir pot generar una guerra comercial entre els Estats Units i els principals països desenrotllats; el proteccionisme no és el camí per al creixement econòmic i la creació d’ocupació als països. Les últimes dècades de globalització i liberalització comercial així ho han demostrat”.
Malgrat este anunci, Morata és cautelós amb les conseqüències que tindrà per a les nostres empreses. “Les empreses valencianes coneixen perfectament el mercat nord-americà, tenen un producte de qualitat molt demandant i estic segur que sabran resituar-se en este nou escenari”. És encara prompte per a una valoració quantitativa de l’impacte dels aranzels en l’exportació i l’activitat empresarial.
En l’actualitat, més de 8500 empreses de la Comunitat exporten i importen dels EUA i prop de 150 empreses estan implantades en este mercat. Entre els principals productes exportats destaquen els dels sectors de la ceràmica, calçat i components i indústria auxiliar de l’automòbil. Per al president de la Cambra, “en molts d’eixos productes no hi ha alternativa als EUA, així que pot haver-hi una caiguda de la demanda però caldrà esperar a veure com evoluciona el mercat”. També cal tindre en compte els efectes indirectes, mentres en compte, les nostres exportacions a Europa constituïsquen part de les exportacions de la resta d’Europa als Estats Units.
Per a les Cambres de la Comunitat, el camí a seguir ha de passar el diàleg abans que per acréixer la guerra comercial. No obstant això, és necessari que el Govern espanyol faça costat a les empreses que en grau més alt es vegen perjudicades per esta pujada d’aranzels. “Paral·lelament, les Cambres de Comerç apostem, com ja ho fem, per la diversificació de mercats per a reduir riscos i aprofitar oportunitats. També per un posicionament comú de tots els països de la Unió Europea i avançar cap a mercat únic europeu fort i sense traves, tal com reflectix l’Informe Letta; i per una reindustrialització i una economia més competitiva en la línia marcada per l’Informe Draghi -l’aposta per la innovació, la digitalització, la simplificació normativa i motors de creixement més sostenibles i menys dependent de l’exterior- i no mitjançant nous aranzels. Només d’eixa manera serem més resilients davant canvis i xocs globals”, ha afirmat Morata.
Respecte a la Comunitat Valenciana, el mercat estatunidenc sempre ha sigut un mercat amb àmplies oportunitats per als productes valencians fora de la Unió Europea. Prop de 4.300 empreses valencianes van realitzar vendes en el mercat estatunidenc en 2024, de les quals 1.447 eren exportadores regulars. Sens dubte, les més afectades seran les empreses que de manera irregular realitzen activitats d’exportació i el posicionament de la qual en el mercat americà és feble, per la qual cosa una pujada de preus de venda pot traure-les del mercat. L’aposta per la diversificació de mercats constituïx una alternativa per a totes les empreses exportadores i eixe objectiu estan treballant les Cambres de comerç.