Suscripción Boletines

CaixaBank i Cambra València presenten un estudi sobre el repte de la sostenibilitat per al comerç exterior valencià

Wednesday , 04 de December de 2024

  • L’anàlisi posa en relleu la importància de la sostenibilitat com a factor estratègic i de transformació imprescindible per a les empreses valencianes.
  • El document de treball, elaborat per Cambra València amb la col·laboració de CaixaBank, ha sigut presentat per la directora territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia, Olga García, i el president de Cambra València, José Vicente Morata.

La directora territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia, Olga García, i el president de Cambra València, José Vicente Morata, han presentat este dimecres l’informe ‘El repte de la sostenibilitat per al comerç exterior valencià’, elaborat per Cambra amb la col·laboració de CaixaBank.

La directora territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia ha assegurat que “amb el treball que hui presentem volem continuar apostant per l’obertura de les nostres empreses a nous mercats, perquè estem convençuts que les empreses que exporten són més competitives i innovadores, invertixen més en investigació i desenrotllament de producte, en digitalització i en sostenibilitat, valors que les situen com a empreses atractives, alhora que incrementen el nivell de desenrotllament de l’economia valenciana”.

Per part seua, el president de la Cambra ha afirmat que “el teixit empresarial valencià està demostrant, en els dos últims anys, una capacitat de resistència que posa de manifest la seua competitivitat i fortalesa en els mercats exteriors. La DANA ha suposat un dur colp per a les nostres empreses i hem d’aprofitar la reconstrucció per a ser millors, més competitius, i això significa apostar per la sostenibilitat i la digitalització per a aconseguir un major nivell de productivitat.”

L’Informe posa en relleu la importància de la sostenibilitat com a factor estratègic i de transformació imprescindible per a les empreses valencianes. Té com a propòsit analitzar en quina mesura la sostenibilitat influïx en el comerç exterior de les empreses valencianes, avaluant com les pràctiques sostenibles impacten en la seua competitivitat, els seus mercats de destí i les cadenes de valor en les quals participen.

Conclusions de l’informe

Es tracta d’un estudi més que necessari atés que de la sostenibilitat ha passat de ser un objectiu desitjable a convertir-se en un imperatiu estratègic per al desenrotllament econòmic a nivell global. Per a les empreses de la Comunitat Valenciana, la sostenibilitat és una oportunitat i un repte en un context en el qual les regulacions i normatives, especialment a nivell europeu, avancen cap a un model més transparent i estandarditzat entorn de criteris ambientals, socials i de governança (ESG).

El comerç internacional té el potencial d’actuar com un motor de desenrotllament sostenible, sempre que s’alinee amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030. Accedir als mercats amb alts índexs *ODS oferix avantatges competitius significatius, ja que estos mercats solen ser més estables, amb menors riscos i consumidors compromesos amb la sostenibilitat. Esta tendència suposa un desafiament particular per a les pimes, que representen una part significativa del teixit empresarial valencià i que solen mancar dels recursos financers i humans necessaris per a adaptar-se a estes demandes.

Més enllà de ser una resposta a les creixents exigències normatives, representa una oportunitat única per a transformar els models de negoci, millorar la competitivitat i reforçar la resiliència enfront de les crisis globals. Segons l’últim estudi de Accenture, a nivell mundial, el 37% de les principals 2.000 empreses ja han assumit compromisos cap a la neutralitat de carboni, mentres que un 33% estan reduint les seues emissions, encara que no al ritme necessari. Per a les empreses que adopten pràctiques sostenibles ràpidament, este canvi no sols assegura la seua permanència en els mercats internacionals, sinó que també els proporciona un avantatge competitiu significatiu enfront d’aquelles que no s’adapten.

En este context, les empreses valencianes han començat a integrar la sostenibilitat en les seues estratègies. Segons el Pacte Mundial, prop de la mitat d’estes empreses afirma conéixer l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS), i un 89% ja desenrotlla accions en àrees relacionades amb estos objectius, segons dades del Pacte Mundial. Estes iniciatives han tingut un impacte positiu en els seus resultats econòmics, millorant la seua reputació, competitivitat i accés a mercats internacionals.

No obstant això, les petites i mitjanes empreses (PIMES), que representen una proporció significativa del teixit empresarial valencià, enfronten reptes importants en la seua transició cap a models més sostenibles. Entre els principals obstacles es troba la falta de recursos financers: el 82% dels directius de PIMES indica la necessitat de major accés a finançament per a donar suport als seus esforços en sostenibilitat. Un altre desafiament clau és avançar en la digitalització i l’ús de tecnologies, que exerciran un paper essencial en l’adaptació d’estes empreses al nou paradigma.

L’índex ODS, elaborat per les Nacions Unides, subratlla que tindre un índex elevat no sols reflectix condicions socioeconòmiques i ambientals favorables, sinó que també posiciona a un país perquè les seues empreses siguen més competitives en l’exportació cap a mercats amb nivells de desenrotllament sostenible similars.

L’anàlisi dels mercats de destí de les exportacions espanyoles en funció del seu índex ODS ha sigut clau per a avaluar el grau de sostenibilitat de les empreses i els productes exportats. Este enfocament permet identificar tant les oportunitats com els desafiaments associats a la transició cap a models de negoci més responsables i alineats amb els objectius globals de sostenibilitat.

Esta anàlisi evidencia la interrelació entre sostenibilitat, comerç internacional i polítiques reguladores. Les empreses espanyoles, i en particular les valencianes, enfronten el repte d’alinear les seues estratègies amb estes exigències, però també tenen l’oportunitat de consolidar el seu lideratge en sostenibilitat, accedint a mercats més exigents i reforçant la seua posició competitiva en l’àmbit internacional.

Adoptar la sostenibilitat implica comprometre’s amb la reducció de la petjada de carboni, la protecció de la biodiversitat, la promoció de condicions laborals justes i l’erradicació de qualsevol forma d’explotació. Estos principis, que en el passat podien considerar-se un valor afegit, han evolucionat fins a convertir-se en requisits fonamentals per a garantir la competitivitat i la permanència en un mercat cada vegada més exigent i orientat cap a la responsabilitat empresarial.

El comerç internacional té el potencial d’actuar com un motor del desenrotllament sostenible, sempre que s’alinee amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030. Accedir a mercats amb alts índexs ODS oferix avantatges competitius significatius, ja que estos mercats solen ser més estables, amb menors riscos i consumidors compromesos amb la sostenibilitat.

Aquelles empreses que lideren esta transformació és¬*tarán més ben posicionades per a prosperar en un entorn que prioritza la sostenibilitat com a base del creixement econòmic i social. El futur del comerç valencià depén de la seua capacitat per a consolidar un model empresarial que no sols genere valor econòmic, sinó que també contribuïsca al benestar de la societat i a la preservació del planeta.