Pla d'Emprenedoria Espanya Emprén
El objectiu bàsic del Pla Espanya Emprén és contribuir a la posada en marxa de noves activitats empresarials, incidint de manera especial en la seua sostenibilitat i competitivitat al llarg del temps.
Com a objectius específics es plantegen:
- La integració dels serveis necessaris per a atendre el conjunt de fases en què es distribueix el procés d’emprenedoria.
- L’ús integrat dels canals presencial i en línia amb plena coherència i imbricació.
- L’adaptació dels serveis prestats a les peculiaritats i necessitats dels diferents territoris en què es desenvolupa l’actuació.
El Pla Espanya Emprén és una actuació de suport a la creació i consolidació d’empreses. Presa com a punt de partida una divisió del procés d’emprenedoria en un conjunt d’etapes successives que van des de la concepció de la idea empresarial, fins a la consolidació inicial de l’empresa creada, cobrint les diferents fases i vicissituds de la dinàmica empresarial (naixement, desenvolupament, transmissió, cessament…).
A efectes metodològics del Programa, distingim per tant 4 fases diferenciades per les quals pot passar un projecte empresarial:
- Fase I: Decisió d’emprendre i gestació de la idea
- Fase II: Desenvolupament de la idea i creació de l’empresa
- Fase III: Consolidació
- Fase IV: Transmissió/cesse
Al llarg de totes les fases, el Pla Espanya Emprén contempla un conjunt d’activitats oferides a través dels canals presencial i en línia, que duran a terme els serveis de suport a l’emprenedoria de la xarxa cameral així com la Cambra d’Espanya, cobrint els següents àmbits:
- Divulgació, que inclou les activitats encaminades a la presa de consciència, sensibilització, difusió i informació sobre el procés d’emprenedoria en qualsevol de les seues fases de desenvolupament.
- Formació, que inclou les activitats que pretenen capacitar o preparar a emprenedors i empresaris, de manera transversal o específica, per a afrontar qualsevol dels estadis o etapes de cicle empresarial.
- Assessorament, que inclou les tasques de consell o orientació personalitzades i adaptades a les peculiaritats d’una concreta iniciativa emprenedora oferides a tot el llarg del procés vital d’aquella. Aquestes tasques poden realitzar-se de manera presencial o en línia.
- Suport a la tramitació, que inclou les diverses activitats d’ajuda a la realització efectiva del tràmit o conjunt de tràmits administratius que l’ordenament estableix com a requeriment necessari per a formalitzar jurídicament el trànsit per cadascuna de les vicissituds per les quals travessa / pot travessar el cicle vital d’una activitat econòmica productiva.
- Seguiment, que inclou les activitats de suport i acompanyament en l’evolució de les iniciatives empresarials amb l’objectiu de contribuir a incrementar les seues possibilitats de pervivència i competitivitat al llarg del temps
- Comissió Europea: responsable última de l’administració dels Fons Comunitaris. Adopta, de comú acord amb l’Estat membre, les estratègies i prioritats de desenvolupament de la programació, la participació financera comunitària i les disposicions que corresponga.
- Unitat Administradora del Fons Social Europeu (UAFSE): Autoritat de Gestió del Programa Operatiu. És l’òrgan de gestió i control de les actuacions.
- Cambra d’Espanya: organisme intermedi, òrgan de certificació financera i justificació tècnica del programa davant la UAFSE. És l’òrgan de representació, relació i coordinació de les Cambres participants en el Programa, així com l’execució de diferents accions horitzontals o transversals del Programa.
- Cambres de Comerç: responsables de l’execució directa de les actuacions del Programa en el territori de la seua demarcació cameral.
- España-Emprende