La Comissió d’Assumptes Europeus de la Cambra de Comerç d’Espanya davant la Unió Europea va celebrar una reunió extraordinària a Brussel·les, presidida per John Rutherford, president de la comissió, i que va comptar amb la presència de l’ambaixador d’Espanya a Bèlgica, Alberto Antón, i de l’ambaixador representant permanent adjunt davant la Unió Europea, Oriol Escalas. La trobada va abordar temes clau com la posició geopolítica d’Europa en relació amb la Xina i els Estats Units, la consolidació del mercat únic i la falta d’inversió en el continent.
José Vicente Morata, vicepresident de la Cambra d’Espanya i president de la Cambra de Comerç de València, va obrir la sessió, destacant la importància d’estes trobades per a estrényer els llaços entre les empreses espanyoles i les institucions europees. Morata va assenyalar: “És fonamental que el teixit empresarial participe activament en el debat europeu i que les polítiques públiques tinguen en compte les seues necessitats i realitats”.
Amb la referència de l’Informe Draghi, presentat un dia abans, John Rutherford va posar l’accent en alguns dels temes que són objecte d’atenció de la Comissió d’Assumptes Europeus de la Cambra d’Espanya, com la reforma del mercat elèctric i la competitivitat industrial, subratllant que els diagnòstics i prioritats són clars, però falta la voluntat política per a implementar canvis profunds. “L’informe Draghi proposa inversions en àrees clau com la digitalització, la descarbonització i la defensa, però el veritable repte és com sostindre esta inversió massiva any rere any”, va afegir.
En la sessió van intervindre els eurodiputats Fernando Navarrete, coordinador del Grup del Partit Popular Europeu en la Comissió d’Assumptes Tributaris, i Jonás Fernández, coordinador del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates en la Comissió d’Assumptes Econòmics i Monetaris.
Fernando Navarrete va destacar la importància d’incrementar la competitivitat europea enfront de les potències mundials i que Europa ha de recuperar el terreny perdut en els últims 15 anys. “Ens enfrontem a un món que ha canviat dràsticament des de la crisi financera, i Europa s’està quedant #arrere”, va afirmar Navarrete. També va abordar com les dinàmiques globals han evolucionat, especialment en relació amb els Estats Units i la Xina, i com això ha transformat els béns públics globals en béns privats nacionals, afectant a Europa de manera indirecta.
A més, va subratllar la necessitat d’aplicar el principi de subsidiarietat, no sols en l’assignació de diners, sinó també en la distribució de competències. “Hem de fer coses que mai havíem fet abans. L’Informe Draghi és un bon intent, però la clau està a guanyar eficiència”, va concloure.
Per part seua, Jonás Fernández va coincidir que els problemes de creixement d’Europa són evidents, i va assenyalar que part d’este declivi es deu a la falta d’instruments europeus de política fiscal anticíclica, especialment després de la crisi de 2008. “El gap d’inversió que observem pot ser conseqüència de la falta d’una resposta col·lectiva després d’eixa crisi. No obstant això, després de la crisi de la COVID-19, sí que comptem amb instruments com el Next Generation EU, que va permetre una recuperació més ràpida”, va explicar Fernández.
Tots dos eurodiputats van coincidir en la necessitat de consolidar el mercat únic, especialment en sectors com l’energia o les telecomunicacions, i en què la fragmentació actual continua sent un obstacle per al desenrotllament econòmic de la Unió Europea. Fernández va matisar en què qualsevol consolidació empresarial no ha de perjudicar els consumidors ni comprometre el benestar social.