Suscripción Boletines

Informe Cambra València: el sector exterior valencià en 2023

Tuesday , 05 de December de 2023

Informe sobre el comerç exterior valencià elaborat pel servei d’estudis de Cambra València, amb les següents conclusions:

El comerç exterior valencià, igual que l’espanyol, està experimentat des del segon trimestre de 2023 una sensible reculada, tant en termes nominals com reals, després de dos anys de creixement.

Esta situació que es deu en gran manera a l’estancament de la demanda en els mercats europeus, la incertesa i inestabilitat en els mercats de fora de la Unió Europea i la pèrdua de competitivitat dels productes valencians a conseqüència del significatiu increment de preus produït en 2022.

Així i tot, les empreses exportadores regulars valencianes han continuat incrementant-se en 2023 (0,8% fins a setembre), la qual cosa posa de manifest la rellevància de les empreses que inverteixen en les seues estratègies d’exportació i internacionalització, aconseguint que la regularitat de la seua presència en els mercats exteriors els dota d’una capacitat de resiliència i adaptació abans les diferents fases del cicle econòmic internacional i els nous desafiaments globals.

El mercat europeu continua guanyant pes en el conjunt del sector exportador valencià, tant en termes de valor com de nombre d’empreses.

No obstant això, el descens de l’activitat exportadora des de mitjan 2023 té implicacions en el conjunt de l’economia valenciana:

  • L’activitat industrial valenciana és la més afectada, donat l’elevada orientació exportadora d’algunes branques industrials. Destaca sobretot la difícil situació que travessa els sectors més intensius en consum energètic.
  • El sector logístic, mentre gestiona el transport de béns als mercats de destí, pateix també la menor activitat exportadora: el transport marítim ha retrocedit un 6,8% fins a setembre.
  • El millor comportament de la demanda interna i les dificultats que estan trobant les empreses valencianes per a dur a terme vendes en els mercats exteriors, especialment en els no europeus, incideix negativament en la inversió potencial de les empreses en estratègies d’exportació.

De cara a 2024, les previsions apunten una recuperació de les exportacions, especialment durant la segona meitat d’any, en línia amb la recuperació del creixement de les principals economies internacionals i la moderació de les taxes d’inflació. Altres factors com els costos de transport (combustible i nolis) no incidiran negativament, atés que es posicionaran en nivells similars als de 2019.

A més del mercat europeu, que continuarà sent una referència per a les empreses valencianes, altres mercats seran claus per a les empreses exportadores valencianes: Amèrica del Nord, Turquia, l’Índia i alguns països del Sud-est Asiàtic, entre altres.

Els reptes més importants per a l’exportador valencià se centren en expandir els seus mercats en un escenari d’incertesa generat pels diferents conflictes geopolítics internacionals i la tendència a l’augment de mesures no aranzelàries que venen aplicant diferents mercats a nivell mundial.

 

Recursos vinculats